HISTORIA

Situació de la biblioteca dins del seu àmbit territorial.


La biblioteca "Tirant lo Blanc" és una de les quaranta-dues (42) biblioteques públiques que existeixen a la província de Lleida, està ubicada a la població de Belianes, dins la comarca de l'Úrgell. En l'actualitat en aquesta comarca (unitat territorial) existeixen cinc biblioteques, una d'elles comarcal.

Un tret característic de la biblioteca "Tirant lo Blanc" és la seva pertinència a la Vall del Corb, idiosincràsia local que ve deternimada pels nexes especials entre les poblacions que la conformen, que no es defineixen per formar part d'una comarca determinada, sinó a una realitat cultural, social, i econòmica anàloga. Dins de la Vall del Corb no existeix cap biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, per tant la biblioteca "Tirant lo Blanc" atén de forma directa els habitants del municipi de Belianes, i de forma indirecta als de la Vall del Corb. Aspecte que any rere any volem anar consolidant, i que durant l'exercici 2015 hem prioritzat.

Un altre fet que cal remarcar, es l'edifici de la Casa de la Vila on està ubicada la biblioteca, declarat recentment bé cultural d'interès nacional. Aquest edifici està dividit en dues unitats juxtaposades, una de caràcter noble i una altra de caràcter popular, amb planta de forma quadrangular i tres alçades. És el resultat d'una reforma del segle XVI sobre un edifici ja existent al segle XIV. La façana, de pedra ben tallada, té una porta de mig punt adovellada. En una llinda hi ha inscrita la data de 1611 i el nom de Ton Navés, de la família Navés de Cervera, els quals ostentaren el títol de Castellà de Belianes durant els segles XVII i XVIII. Actualment, l'edifici acull les dependències municipals i la biblioteca "Tirant lo Blanc", la fonoteca Daniel Gelabert. una sala d'exposicions, el museu dels vestits i l'ecomuseu de la vida rural.





Aquesta biblioteca presta els seus serveis des de setembre de 1978, aspecte que enorgulleix als belianencs i belianenques per motius diferents, un d'ells recau en el fet que una gran majoria van col.laborar en la seva remodelació. La biblioteca està ubicada a la planta superior de l'edifici de la Casa de la Vila. Aquest espai amb el pas dels anys ha tingut diferents utilitats, durant uns anys va ser l'escola, desprès un galliner, per passar a convertir-se en la biblioteca que tenim actualment, gràcies al treball col.laboratiu d'alguns veïns i veïnes del poble.


Si viatgem en el temps i ens situem a l'any 1977 coneixerem d'on van sortir els recursos econòmics per realitzar aqauest treballs de remodelació (de galliner a biblioteca). Els testimonis que tenim d'aquella època ens parlen que part d'aquests recursos es van obtenir organitzant una exposició de fotografies de gent del poble. Durant la Festa Major es van exposar a l'espai on actualment hi ha la biblioteca, i es van vendre algunes de les fotografies. Els diners recaptats van anar al pot per arreglar i acondicionar l'espai.

Cada persona tenia una feina, el relat de la primera bibliotecària de Belianes, Mª Carme Peres Timoneda ens transmet prfectament els canvis que es van desenvolupar. "L'Ajuntament va cedir una sala del seu edifici, del segle XVI, la qual antigament havia servit com a escola, i més tard com a galliner (fet que pot ajudar a entendre l'estat en què es trobava) perquè s'hi pogués fer l'esmentada biblioteca", més endavant Mª Carme ens explica: "Les parets de la sala cedida per l'Ajuntament, eren totes de pedra però una gruixuda capa de guix les recobria totes. Durant els mesos d'un altre estiu, a les nits, un grup de 8 o  10 persones, feien caure part d'aquest guix perquè es vetessin les pedres, i durant el dia deixaven la porta oberta amb els estris a punt, i així els nens, en les hores  centrals del dia quan fa molta calor, voluntàriament, hi anaven i a estonietes repicaven les pedres".

L'Ajuntament d'aquella època va cedir els materials de construcció, i també es van rebre algunes donacions d'empresaris i particulars. L'arquitecte del poble, Daniel Gelabert, va acompanyar en tot el procés i la gent del poble, homes, dones, nenes i nens van ficar el seu granet d'arena i esforç, creiem que aquest és un dels motius pels quals hi ha aquest sentit de pertinença a aquest espai, les feiens s'anaven repartint segons les necessitats: els paletes van enrajolar el terra i rejuntar les parets; els fusters van fer les taules i part de les estanteries; les dones feien torns de neteja i van fer els coixins dels sofàs. Els nens i nenes ajudaven amb el que podien, des de la seva realitat d'infants. Tot aquest treball va ser voluntari

El testimoni de la primera bibliotecària ens transmet el que ara ja és una anècdota: "El Ministeri de Cultura de Madrid va fer la dotació de llibres (2100 exemplars) però ens feia falta un revister, i la candidatura que va resultar guanyadora a les primeres eleccions democràtiques als ajuntaments l'any 1979, amb la subvenció de la seva candidatura va pagar l'esmentat revister".




Un altre aspecte que volem destacar de la petita història d'aquesta bilioteca és el premi que va concedir el "Ministerio de Cultura" l'any 1981 (B.O.E. nº 176 de 24 de juliol), des d'on es va premiar a 10 ajuntaments del territori nacional (Espanya) que més van destacar per la seva ajuda a les biblioteques municipals públiques. Entre aquests 10 ajuntaments es va premiar al de Belianes amb 200.000 pessetes. La Mª Carme ens explica. "Amb motiu d'aquest premi, es va repartir per totes les cases del poble (200) els dies de la Festa Major, un document, en el qual, hi estaven representades a escala, totes les esglèsies de la Vall del Corb, fotografies de diferents espais de la Biblioteca, les voltes de l'esglèsia de Belianes, amb les seves màscares i Claus de volta, les façanes, finestres i portalades de les cases més representatives del nostre poble, així com alguns dels seus desguassos i lluernes".

Com a poble petit, ens considerem afortunats de disposar d'aquest espai i també de formar part des del moment de la seva obertura de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, en l'actualitat SLPC. En aquest tema, la novetat d'aquest any ha estat l'aprovació de la Ordenança Municipal Reguladora del Servei Públic de la nostra biblioteca,  marc legal del funcionament intern i en la prestació del nostre servei, el  qual va ser aprovat en sessió plenària de l'Ajuntament, el 17 d'abril de 2015.

Per finalitzar, la dinàmica dels pobles petits és diferenciada d'aquells més grans o de les grans ciutats i aquest aspecte també el trobem a la nostra biblioteca, i especialment en l'atenció que donem als nostres visitants. Aquesta atenció deixa de ser general per passar a ser personalitzada, i també en la planificació d'activitats trobem aquesta característica. Ser un poble petit, conéixer la seva gent i les seves preferències, ens permet poder actuar d'aquesta manera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada